Bostad

Anmäla flytt som student

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt.  Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats: www.skatteverket.se/studentflytt

 

Nedan har vi samlat ett antal olika bostadsförmedlingar som du som student i Göteborg kan vända dig till när du letar bostad.

Göta studentkår, tillsammans med övriga studentkårer i Göteborg, bildade 1951 studentbostadsstiftelsen SGS studentbostäder, SGS. Stiftelsens verksamhet drivs på affärsmässiga villkor i konkurrens med andra bostadsföretag med den skillnaden att stiftelsen inte primärt är vinstdrivande. SGS mål är att erbjuda ändamålsenliga och attraktiva bostäder till aktivt högskolestuderande i Göteborgsregionen. SGS bostäder förmedlas genom ett kösystem, alltså är det bra att registrera dig tidigt för att få lång kötid. SGS förmedlar förutom sina lägenheter även privatrum. Blir du medlem i Göta studentkår får du vid nytecknande 3 extra månader i kötid och för varje termin du studerar en extra månads kötid. Mer information finns på SGS hemsida.

Ett annat studentbostadsbolag i Göteborg är Chalmersbostäder.

Housinganywhere.com är en student-till-studentplattform där du som student kan hyra ut ditt rum eller hem till internationella studenter som kommer till Göteborg för studier eller praktik. Som student på Göteborgs universitet annonserar du kostnadsfritt på sidan och du har själv möjlighet att söka boende om du är på väg ut i världen för att studera utomlands. För att annonsera och hyra rum behöver du ett giltigt studentepost-konto (din gus-adress) vilket ger ökad trygghet för alla parter.

Den stora annonsplatsen för bostäder i Göteborg är Boplats Göteborg. Göteborgs saknar kommunal bostadskö, istället agerar Boplats marknadsplats för lägenheter från flera olika aktörer. Där går det också att hitta information om andrahandsuthyrning och förmedling av privatrum. Har du ett extrarum själv? Se till att hyra ut det för att underlätta den bostadsbrist som alltid uppkommer vid terminsstart.

Kvalster.se är Sveriges största sökmotor för hyresbostäder.

Direktlänk till studentbostäder i Göteborg: https://kvalster.se/Goteborg/Uthyres/Studentbostäder

Direktlänk till alla hyresbostäder i Göteborg: https://kvalster.se/Goteborg

   

  Betalda tjänster

  Hos bostadsförmedlaren Hyra Bostad Göteborg kan du se alla lediga lägenheter hos de privata hyresvärdarna i Göteborg. 

  BostadsPortal är en webbaserad bostadsförmedling som har annonser från hela Sverige. Annonserna är delvis upplagda direkt hos dem och delvis inhämtade från andra sidor.

  Göta studentkår arbetar för att det ska finnas en god tillgång till studentbostäder. Vårt mål är att ingen ska behöva välja bort studier på grund av brist på bostad. Vi samarbetar med andra kårer och organ i Göteborg genom Göteborgs förenade studentkårer, GFS.

  Bostadstips

  Bostadssituationen i Göteborg är extrem, speciellt i början av terminerna.

  Några tips i ditt sökande efter bostad i Göteborg är att både söka själv men också lägga ut egna annonser där du söker bostad eller rum. En bra idé kan vara att söka annonser i både Göteborgsposten, GP, på anslagstavlor på universitetsbiblioteken och Göta studentkårs egna anslagstavlor, vid diverse annonssajter på nätet såsom Blocket. I nödfall brukar vandrarhem hyra ut rum till studenter som inte hittat någon annanstans att bo.

  Ett annat tips är att när du presenterar dig själv inför nya människor (exempelvis Göta studentkårs mottagning) och inför din kurs eller ditt program alltid ta med att du söker bostad, en soffa att sova på eller ett rum. Om du har tur får du napp hos någon som har ett rum över eller tips på vem du kan vända dig till. Du kan också göra ett event på Facebook, kanske känner din avlägsna släkting i Umeå känner någon som har en lägenhet att hyra ut i Göteborg.

  Det kan vara smart att söka sig till kransområdena, det kan vara betydligt lättare att få lägenhet i exempelvis Biskopsgården, Backa och Bergsjön än i andra områden i Göteborg.  Det tar lång tid att få boende centralt så tänkt efter innan du tackar nej till ett förstahands- eller andrahandskontrakt för att bostaden inte ligger i ”rätt” stadsdel.

  Göta studentkår önskar dig lycka till ditt bostadsökande!

  Bostadsbidrag

  Beroende på hur du bor, hur gammal du är och om du har någon inkomst utöver studiemedlet så kan du söka bostadsbidrag. Det gör du hos försäkringskassan.

  BLI MEDLEM I GÖTA STUDENTKÅR

  Bli medlem snabbt och enkelt via Medlemsportalen >>