Hoppa till huvudinnehåll
Grafik pil uppåt

Hyreshöjningar hos SGS är på ingång

Hyreshöjningar

Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS), höjer hyran varje år, och 2023 yrkar de på en höjning av hyran med 8,7%. Det är samma procentsats som studiemedlet ökade med vid årsskiftet.

Hyresgästföreningen har i vanlig ordning agerat motpart vid förhandlingarna, men i februari avbröt SGS förhandlingarna då de inte kunde acceptera kraven som ställdes.

Strandade förhandlingar

Från SGS sida menar man att procentsatsen redan är justerad från 9,1% till 8,7%, då de har studenternas strama ekonomi i åtanke. Dock ansåg Hyresgästföreningen att även 8,7% är oskäligt högt för studenterna.

I och med att förhandlingarna blev strandade i februari har Hyresmarknadskommittén tagit över förhandlingen. Kommittén prövar tvister som kan ske mellan hyresvärdar och Hyresgästföreningen.

Istället för en förhandling kommer det att komma ett medlingsförslag från Hyresmarknadskommittén. Om det förslaget inte accepteras beslutar kommittén ett gällande avtal. Detta beslut tros komma i juni.

Retroaktiv hyreshöjning

När den slutliga hyreshöjningen fastställs kommer det inte bara vara en ny hyra som gäller, utan hyresgästerna kommer också behöva betala in en retroaktiv summa för alla hyror sedan januari när förhandlingarna inleddes.

Det skulle kunna innebära en klumpsumma på upp till 3000 kr vid junihyran, om hyreshöjningen blir så stor som SGS önskar.

I juni slår en sådan klumpsumma extra hårt mot studenterna, då många är som allra fattigast eftersom studiemedlet endast täcker två veckors utgifter och inte hela månadens.

Vill du engagera dig?

Vad tycker du om hyreshöjningarna? Vill du agera och engagera dig? Skicka ett mejl till vice kårordförande och berätta vad du tycker och tänker om hyreshöjningarna.

Utöver det finns det en Facebookgrupp som heter “Stoppa SGS hyreshöjningar”, som i skrivande stund har 400 medlemmar. Gruppen består av studenter som engagerar sig mot de kommande hyreshöjningarna.

Etiketter

Fler nyheter