Hoppa till huvudinnehåll
Frågande man

Vad tycker studenterna då? Del 1 - Instagram

Under hösten frågade vi på Göta studentkår vad du som student tyckte i olika studentrelaterade frågor, dels på Instagram och dels under kaffedagarna. Många av er svarade på frågorna, vilket vi finner enormt roligt och oerhört viktigt då vi vill driva Göta studentkår i den riktning som ni studenter vill. Självklart vill vi också fortsätta att ha en dialog med er, där vi kan gå på djupet med dessa frågor, eftersom vi bara har skrapat på ytan. Här följer en sammanställning av resultaten från Instagram med en kortare analys. En sammanställning av resultaten från kaffedagarna kommer i Del 2.

Bör fribeloppet...

Här var det många som ansåg att fribeloppet borde höjas eller helt tas bort. Samtidigt var det också flera röster som ville behålla det som det är idag. Blandade åsikter helt enkelt! Goda nyheter för dig som vill höja fribeloppet är att det faktiskt kommer att höjas med cirka 8000 kr vid årsskiftet 22/23. Bra va?

Utbildning

Vad gäller utbildningen så är de flesta av er mycket nöjda med er utbildning. Det gläder oss att höra! Dock finns det en del som inte är nöjda med sin utbildning och så ska det självklart inte vara. Glöm inte att du alltid kan höra av dig till oss för att få hjälp med problem, stora som små, när det kommer till din utbildning. Vi kan hjälpa och stötta dig med exempelvis orättvisa bedömningar, struliga canvassidor men även med din upplevelse av utbildningen, är den för lätt eller svår? Vi vill att du ska var nöjd med din utbildning här på Göteborgs Universitet. Har du tankar eller funderingar? Hör av dig redan nu!

Kurslitteratur

Över hälften av alla som svarat är överens om att kurslitteraturen är alldeles för dyr, dessvärre är kurslitteratur ett illa måste för att klara studierna. Universitetsbiblioteket (UB) erbjuder en hel del litteratur att låna, både digitalt och på plats. Ett utmärkt tips för att minska kostnaderna för kurslitteratur. Utöver det går det alltid att kolla med UB om de har möjlighet att köpa in mer av diverse artiklar eller kursböcker som behövs till de olika kurserna. Självklart ska ni alltid kontakta oss på Göta studentkår om lärare eller föreläsare försummar kurslitteraturen eller tvingar dig att införskaffa litteratur som sedan aldrig behövs; något som, minst sagt, kan kännas bittert!

Studentlägenhet

En mindre andel av er på Instagram bor i en studentlägenhet. De flesta bor i andra former såsom kollektiv, vanliga hyres- och bostadsrätter eller hemma hos föräldrarna. Det är ganska logiskt eftersom det finns ungefär en (1) studentlägenhet på sex (6) studenter i Göteborg. Enligt er är hyrorna hyfsat höga, men inte alltför höga. Det tror vi främst beror på den rusande inflationen och de ökande elpriserna som gör att hyresvärdarna tvingas höja hyrorna. Utöver det justeras inte studiemedlet förrän vid årsskiftet, vilket sätter sina spår i studentbudgeten. Tillsammans med vårt samarbetsorgan Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) gör vi det vi kan för att ligga på SGS Studentbostäder och stadens politiker för att fler bostäder ska byggas.

Framtiden

För att kunna fortsätta den här dialogen med er kommer vi att vara tillgängliga under vårens CSN-frukostar, där vi kommer att bjuda in till ett åsiktstorg om olika studentpolitiska teman. Prata gärna med oss där eller skicka ett mejl om vad just du tycker är viktigt när det kommer till studentpolitik! Mer information om vårens olika teman kommer snart.

Fler nyheter