Hoppa till huvudinnehåll
Man som skriver i en bok med pengar till höger.
Lön för elever i sommarskola
Tom Holtorf

Flera kommuner föreslår att elever som inte fått betyg i alla ämnen ska få chansen att gå på betald lovskola. Eleverna kommer få 70 kr i timmen. Tanken är att motivera dem att komma till skolan och jobba upp sina betyg istället för att sommarjobba. 

 

Hur ser beslutet ut?
I Skåne har ett par kommuner lagt fram ett förslag som innebär att elever som slutar nian på grundskolan eller trean på gymnasiet ska få möjligheten att studera på sommarskola i tre veckor med ersättning. Förslaget är riktat till de elever som inte fått godkända betyg under distansåret. Ersättning ligger på 70kr i timmen, ungefär lika mycket som ett vanligt sommarjobb. 


Varför ska elever i lovskola få pengar?
Lisa Flinth (L) menar att elever måste ha en bra anledning att gå till skolan på lovet istället för att jobba så att de kan jobba upp sina betyg.


‘’Om vi kan bidra med den moroten så att man faktiskt stannar kvar i skolan tre veckor när alla andra går på sommarlov, så tycker vi att det är värt att prova under det här pandemiåret” säger Lisa Flinth, ordförande för utbildningsnämnden i Landskrona. 

En man skriver med pengar bredvid
Bild: Skolverket

Kritik
Förslaget har väckt många funderingar, inte minst av Rebecka Kainulainen, lärarförbundets ordförande i Landskrona. 
‘’Vi är halvkritiska till detta. Det är bra med sommarskola så att man kan få upp sina betyg om man missat något av någon anledning. Samtidigt ger det konstiga signaler till de elever som har fixat sina betyg och skött sig’’ förklarar Kainulainen.


Kommunalrådet i Staffanstorp Christian Sonesson (M) har också kritiserat förslaget.
”Hur känner till exempel de som fått godkänt i skolan, som slitit och ansträngt sig, och kanske inte lyckats få ett sommarjobb? Ska misslyckande i skolan vara en garanti för att få en sommarinkomst?” säger Christian Sonesson


Vill du läsa mer? Ta en titt på P4s radiosänding här: https://sverigesradio.se/artikel/elever-med-ofullstandiga-betyg-far-betalt-for-att-studera--2

 

Tom Holtorf

Lärarstudent och redaktör för Bambabladet

Bild: Skolverket, iStock