Hoppa till huvudinnehåll
Handelshögskolan till höger, högskoleprovet till vänster
Högeskoleprovet obligatoriskt på Handels
Tom Holtorf

Nu kommer ett resultat på 1,25 eller högre på högskoleprovet vara ett krav för att bli antagen på Handelshögskolan i Stockholm. Rektorn anser att betygen från gymnasiet är allt för höga och speglar inte elevernas verkliga kunskaper, en konsekvens av betygsinflation. Inflationen har lett en urvattning av platsfördelningen på högskolan vilket rektorn nu vill åtgärda genom att förlita sig på det mer rättssäkra högskoleprovet. Statliga lärosäten har ingen rätt att ställa särskilda krav i sin antagningsprocess, men eftersom Handelshögskolan är en privat skola är åtgärden helt laglig. Åtgärden bryter ny mark som för tillfället är det enda lärosätet som infört särskilda krav för de som söker ansöker med sina gymnasiebetyg. 

 

Hur funkar antagningssystemet idag?
I nuläget kan alla med en gymnasieexamen söka till universitet och högskolor på två olika sätt. Det första är genom betyg där antagning på högre lärosäten rangordnas utefter betygsnivån från gymnasiet - personerna med högst betyg får de första platserna. Det andra sättet är att bli antagen med sina resultat från ett högskoleprov, HP. Provet testar ämnena svenska, matematik och engelska. Den skrivs under en dag och ger ett resultat mellan 0,0 - 2,0, där 2,0 är det högsta resultatet. De olika ansökningsgrupperna söker olika platser, där minst ⅓ av platserna är öronmärkta för betygsgruppen och minst ⅓ är öronmärkt för HP-gruppen, vilket gäller alla offentliga högskolor och universitet. 


Vad kommer att ändras? 
Idag krävs det inget HP-resultat för att bli antagen på något universitet i Sverige; ansökningen kan grundas på betyg istället. Handelshögskolan i Stockholm vill dock ändra på detta. Högskolan kommer framöver alltid kräva ett HP-resultat på 1,25 eller högre för att få en plats på kandidatprogrammet, oavsett ens betyg. Rektorn Lars Strannegård förklarar på SVT varför de valt att ändra antagningssystemet. Han menar att betyg ofta är högre än vad som motsvarar elevernas kunskaper, vilket gör att alltför många studenter som inte har tillräckliga kunskaper lyckas komma in på Handelshögskolan. Högskoleprovet är ett mer rättssäkert mått för elevernas kunskaper, och därför anser rektorn att antagningen ska utgå både från betyg och HP-resultat. 


  

(Bild tagen från: Vilarare.se, så mycket ökar betygen i alla ämnen
https://www.vilarare.se/amneslararen-svenska-sprak/betyg/sa-mycket-okar-betygen/)


Är åtgärden laglig? 
Eftersom Handelshögskolan i Stockholm är privatägt är det ett av få universitet som kan kräva att högskoleprovet skrivs för att bli antagen. De flesta andra universitet och högskolor kan inte sätta några sådana krav, utan måste acceptera studenter utefter Betyg och HP separat. Enligt DI är Strannegård den första rektorn i Sverige som valt att utöka kraven för antagning på ett högre lärosäte, men det är möjligt att andra tar efter. 


Vill du läsa mer? Ta en titt nedan!


SVT - Intervju med Lars Strannegård

Dagens industri - Handels krav ett underbetyg för skolsystemet